woensdag 9 februari 2011

RICHARD AVEDON

Richard Avedon (1923-2004 V

Hij begon als fotograaf in dienst van de koopvaardij. Met de Rolliflex die hij van zijn vader had gekregen legde hij duizenden gezichten vast voor identiteitskaarten.. Avedon kreeg tijdens zijn werk in de koopvaardij een opleiding in de fotografie. Hij legde duizenden gezichten vast voor identiteitskaarten. De wijze van fotograferen recht vooruit tegen een witte achtergrond is hij blijven toepassen in zijn talrijke portretten.
in 1945 trad hij in dienst van Harpers Bazaar,later stapte hij over op Vogue.
Hij maakte vooral modereportages. Het byzondere was dat hij met zijn modellen de straat opging en niet in de studio werkte.
Later kreeg hij opdrachten om de beroemdheden van zijn tijd te fotograferen. Hij streefde ernaar om een psychologische schets vast te leggen in plaats van een gezicht.
Hij maakte talloze foto's in afwachting van het moment dat hij door het masker heenbrak, dat vele beroemdheden nu eenmaal dragen. Beroemd is het verhaal van de sessie met Marilyn Monroe. Ze dansten samen, ze nam allerlei poses aan, maar de foto die het werd, was toen ze moe tegen een muur zat en niet wist dat Avedon afdrukte.
Om een beeld van Amerika vast te leggen trok hij langdurig door de westerse staten en fotografeerde gewone mensen zoals hij dat ook deed met beroemdheden.
Alhoewel hij bijna altijd in opdracht wertkte, is zijn werk zo persoonlijk dat zijn werk al snel in musea te zien was
1955


1968
MARILYN MONROE
BRIGITTE BARDOT

SAMUEL BECKETT
LAUREN HUTTON
SNAKECATCHER
FARMER GIRL
WILLIAM CASBY 1963
HOBO
BEEMAN
MY FATHER
THE FACTORY(ANDY WARHOL)1969

Geen opmerkingen:

Een reactie posten