zondag 6 februari 2011

ANTON CORBIJN

ANTON CORBIJN(1955, Strijen, Nederland) is wereldberoemd vanwege zijn foto's van (pop)artiesten. Daarnaast is hij grafisch ontwerper, filmmaker, art director en regisseur van videoclips en ontwerper van stages voor o.a. Depeche Mode.
Zijn eerste foto voor het muziekblad Oor maakte hij in 1972. Vooral door de samenwerking met Depeche Mode en U2 raakte zijn werk internationaal gevraagd.

1990
Deze foto laat zien wat de kenmerken zijn van Corbijns foto's. Het zwart is zo intens dat de voorstelling iets onduidelijks krijgt. De ruimte en de compositie roepen direct een sfeer op. Het personage is niet herkenbaar, maar wel een muzikant, waarschijnlijk van liedjes die niet al te vrolijk zijn.
Corbijn werkt met een Hasselbladt en grofkorrelige films.

Tegenwoordig is hij meer met film dan met fotografie bezig. Zijn eerste film Control deed het goed op festivals. Ook zijn tweede, The American met o.a George Clooney, kreeg goede kritieken al was er wel de kanttekening dat het verhaal traag verteld wordt.
DEPECHE MODE
BONO
BONO EN EDGE
U2 MET VADERS
MILES DAVIS
JOHN LEE HOOKER
TOM WAITS
NAOMI CAMPBELL
LIV TYLER
MICHAEL STIPE
CLINT EASTWOOD
NINA HAGEN
KEITH RICHARD
MICK JAGGER
BRUCE SPRINGSTEEN
ZELFPORTRET ALS FRANK ZAPPA

1 opmerking:

  1. go see FOAM, inwards and onwards by Anton Corbijn.. if you want to see a portrait af mr Corbijn by another photographer see: www.RVDA.nl.

    BeantwoordenVerwijderen