woensdag 2 februari 2011

PIETER HUGO

PIETER HUGO(1976,Zuid Afrika) vond zijn stijl pas in 2004. Hij maakte altijd al documentaire foto's, maar nu vroeg de situatie die hij 10 jaar na de genocide in Rwand aantrof om een andere benadering. Puur documentair zou het te weinig zeggen. Daarom ging hij op zoek naar de meest treffende manier om over te brengen wat hij wilde vertellen met zijn foto's. Het gaat hem niet in de eerste plaats om technisch perfecte foto's. Het gaat hem erom dat ze pijn doen, de kijker ongemakkelijk maken. Hij wil nadrukkelijk de vraag oproepen of dit de werkelijkheid is of niet(hij ensceneert soms de situatie of laat zijn modellen een rol spelen) en tegelijkertijd benadrukt hij dat elke blik op een foto een vorm van voyeurisme is.

GENOCIDE RWANDA 2004
GENOCIDE RWANDA 2004

Albino's waren in het oude Afrika van de goden gezonden. Zij werden door hun afwijkende uiterlijk gezien als priesters, medicijnmannen of griotten(vertellers).
Nu worden ze als tweederangs burgers gezien, zij tellen niet mee in steden als Johannesburg.
LOOKING ASIDE 2005
LOOKING ASIDE 2005

Nigeria heeft de op twee na grootste filmindustrie van de wereld. Er komen oer jaar zo'n 1000 films op de markt, meestal op video gedraaid en op video gedistribueerd.
De kosten zijn enorm laag, de scripts gaan terug op volksverhalen.de acteurs worden op de dag zelf ingehuurd. De lokaties zijn zoals ze die aantreffen. De lokale acteurs zijn sterren in Afrika. De foto's die Hugo met hen maakte, zijn geensceneerd in de stijl van de films. Heel Afrika geniet van deze films.
NOLLYWOOD 2006
NOLLYWOOD 2006
NOLLYWOOD 2006

In Nigeria maakte hij twee reizen met de Dogsmen, een groep mannen die optreden met hyena's, slangen en apen. Daarnaast verkopen ze zelfgemaakte medicijnen. Om het documentaire te vermijden besloot hij portretten te maken die de relatie tussen mens en dier moest tonen. De tweede reis leverde goede foto's op omdat er een vertrouwdheid ontstond tussen fotograaf en de mannen.
De foto's roepen in het westen veel reacties op. Vooral veel vragen over het welzijn van de dieren. Dat bevreemdt Hugo. Nigeria is het achtste land wat betreft oliewinning.
En daar moeten mensen optreden met dieren om in hun onderhoud te voorzien.
HYENA & OTHER MEN 2004HYENA & OTHER MEN 2007
HYENA & OTHER MEN 2007

In Ghana is een enorme dumpplaats voor digitaal afval. De verantwoordelijke beweren dat ze met dit afval de bevolking wil helpen. Er zijn goede apparaten te maken van de dumpartikelen. In werkelijkheid verbranden de mensen de spullen om zo het koper vrij te krijgen dat geld oplevert.
Green Peace heeft bodemonderzoek gedaan. De vervuiling is enorm en zal zeker de volksgezondheid aantasten.
PERMANENT ERROR 2009
AL HASAN PERMANENT ERROR 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten