woensdag 29 februari 2012

JEAN JACQUES ANDRE

Jean Jacques André(1932, Marseile) groeide op bij zijn grootouders en tante. Zij vonden dat het goe dvoor hem zou zijn als hij, zeven jaar oud, meeging naar de opera.
Hij hield er een levenslange weerzin aan over. Later vertelt hij dat hij vanaf dat eerste bezoek aan de opera door het ballet voor het eerst ervoer hoe mooi een vrouwen zijn.' Het waren mooie, graciseuze schepsels, onbereikbare engelen die door de lucht zweefden omgeven door betoverend licht en muziek. Ik was op slag verliefd op hen allemaal.'
Het Symbolisme en de Romantiek leerde hij kennen door de schilderijen van zijn vader.
Het zijn blijvende invloeden op zijn fotowerk.Vanaf zijn twaalfde wist JJ dat hij schilder zou worden. 'Mijn werken zijn geschilderd met licht.'
Op zoek naar de schoonheid van de natuur raakte hij vanaf zijn veertiende gefascineerd door de grotten en kloven in het Zuid-Franse landschap. De werking van licht en schaduw sloten aan bij zijn behoefte aan schoonheid en mysterie.
In 1951 emigreerde JJ met een vriend naar Canada. Dit land en de ontdekking van de donkere kamer deden hem besluiten fotograaf te worden. En zijn onderwerp was vanaf het begin de menselijke figuur. Hij trouwde met zijn eerste model. Het nakkte lichaam alleen was hem al snel niet genoeg.Hij plaatste zijn modellen in een context om zo de foto's meer diepgang te geven.
Hij fotografeerde verlaten landschappen, ruines en monteerde daar zijn modellen in.
Het publiek omarmt zijn werk. Het zijn droombeelden,herkenbare beelden die nog nooit gezien zijn. De digitale mogelijkheden heet JJ welkom. Het geeft hem nog meer mogelijkheden het ongeziene zichtbaar te maken.

Anonimity
Little Red Riding Hood
Sleeping Beauty
Earth
Outside the Body
Worship
Time don't stop
Curiosity
Eve
Land and Sea rescue
Stormwatch
Disturbance

Geen opmerkingen:

Een reactie posten