vrijdag 2 maart 2012

NOBUYOSHI ARAKI

Nobuyoshi Araki(1940,Tokyo)heeft meer dan 400 fotoboeken op zijn naam staan. Voordat hij zijn eerste tentoonstelling in Europa had in 1991 had hij in Japan al een sterrenstatus.Zijn vader gaf hem een camera toen hij twaalf was. Sindsdien is fotografie alles voor hem. Obsessief legt hij alles vast. Hij studeert fotografie en film in Tokyo en gaat werken in de reclame. Na een jaar of tien houdt hij de opdrachtfotografie voor gezien. Samen met een collega maakt hij een fotoboek over de prostitutie en seksclubs in Tokyo. Hij trouwt met Yoko. Er zijn talloze foto's van haar, zelfs van na haar dood in 1991. Araki spreidt haar benen, legt haar handen op haar kaalgeschoren kruis en duwt haar trouwring in haar anus. Voor ons is dat schokkend, in Japan begreep men de symboliek en zag men er het verdriet van de weduwnaar in. Na haar dood zijn er maar drie thema's die voortdurend in zijn werk terugkomen:leven, dood en seksualiteit. Hij maakt foto's van lege straten en pleinen, close ups van bloemen en veel van vrouwen. Vaak zijn die vrouwen op Japanse wijze(shibari) ingebonden en opgehangen. De modellen zien er weerloos aan, maar hun blik of glimlach maakt duidelijk dat ze zich met plezier overgeven.
Araki kan nog steeds niet stoppen. Boeken en expo's blijven verschijnen. De modellen in zijn laatste werk krijgen plastic dieren in hun gaten gestopt.
De foto's van Araki zijn provocerend, maar niet alleen. Ze zijn ook komisch, melancholiek en een hommage aan Yoko. De weduwnaar eert haar nog steeds in zijn werk.
Honeymoon(met Yoko)
Yoko asleep
Paradise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten